Egbert van Groningen componist

Het Andels Fanfare Corps bestaat dit jaar 125 jaar en de vereniging heeft  mij de eervolle opdracht gegeven om ter gelegenheid van dit jubileum een toepasselijke compositie te maken. De opdracht was om een kort en spetterend openingswerk te componeren waarbij het verhaal van “Jan Klaassen” ergens een plaats zou moeten krijgen. Er zijn  meerdere theorieën over de figuur “Jan Klaasen” maar volgens een van deze theorieën was Jan Claesen oorspronkelijk een trompetter in het leger van (Prins) Frederik Hendrik. Later gaf hij samen met zijn vrouw Katrijn poppenkastvoorstellingen. Hij werd geboren rond 1634 en heden ten dage kan het graf van “Jan Klaassen” nog steeds gevonden worden in Andel.

Het werk heeft de titel “And the trumpet plays on..” meegekregen. Dit refereert natuurlijk direct aan de trompetter uit het leger van de prins maar de trompet staat ook symbool voor het Andels Fanfare Corps dat na 125 nog steeds springlevend is. Er is zeker thematisch materiaal uit het bekende lied van Rob de Nijs gebruikt. In de spetterende opening gebruik ik slechts enkele ritmische elementen uit de melodie, in het langzamere middendeel wordt het begin van de bekende melodie, zij het in enkele modale variaties, gebruikt.

Het werk beleeft zijn première op 17 november a.s. tijdens het Najaarsconcert van Andels Fanfare Corps o.l.v. haar dirigent Anno Appelo. Het concert is in de Martinuskerk in Woudrichem, begint om 20.00 uur en de entree bedraagt slechts 10 euro. Omdat er een beperkt aantal plaatsen is, kunt u vooraf kaarten reserveren via het mailadres info@andelsfanfarecorps.nl.

Ik wens het orkest en dirigent veel plezier en succes met dit nieuwe werk!