Egbert van Groningen compositie

Het componeren is een niet alledaagse bezigheid voor mij, maar als er eens weer een opdracht komt om een nieuw stuk te maken is dat een erg mooie aanleiding om mij hier weer volledig mee bezig te houden. Begin dit jaar had ik de eer een opdracht te ontvangen om een werk te componeren voor harmonie Wilhelmina uit Den Dungen. Deze mooie vereniging bestaat dit jaar 100 jaar en heeft ter ere van dit feit aan mij gevraagd een nieuw werk te componeren. Tijdens het jubileumweekeind eind april werd het stuk met de toepasselijke titel “Centennial Celebration” door de jubileum commissie aangeboden aan de verenging en haar dirigent Sef Pijpers.

“Centennial Celebration” is een concertwerk geworden van ongeveer 9 minuten waarin ik heb geprobeerd een muzikaal beeld te schetsen van de 100 jarige geschiedenis van deze vereniging. Het werk begint wat weifelend, mysterieus misschien, wat de opstartfase van een vereniging kenmerkt. Later mondt dat uit in een majestueuze melodie dat de opbloeiende vereniging uitbeeldt. Elke vereniging heeft wel eens te maken met moeilijke periodes, onenigheid, afsplitsingen. Dit wordt duidelijk muzikaal verklankt in het Agitato deel dat met een grootse uitbarsting wordt afgesloten . Nadat de rust is wedergekeerd komt het Maestoso thema nog een keer terug maar dit keer in de vorm van een koraal. Het werk wordt afgesloten met een mooi, groots slot dat de huidige staat van het orkest symboliseert: actief, positief, en succesvol.

“Centennial Celebration” wordt dit najaar in première gebracht door Wilhelmina Den Dungen onder leiding van haar dirigent Sef Pijpers tijdens één van de concerten van dit mooie orkest. Ik zie er erg naar uit om dit werk “live” te horen en wens het orkest veel succes met het instuderen van dit werk.